Komisija za popularizacijo matematike v srednji šoli

Sandra Cigula

Tajnik Komisije:

Sandra Cigula

E-pošta: mass@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
3. 6. 2020

Prilagoditev IMO in MEMO 2020 ter 3. izbirni test

Mednarodna matematična olimpijada, ki je bila letos zaradi razmer prestavljena na 16. - 26. septembra 2020, se bo po najnovejših uradnih informacijah odvijala na daljavo, saj bi bilo za veliko sodelujočih držav potovanje v St. Petersburg verjetno precej oteženo, če ne nemogoče. Točen način, na katerega bo olimpijada potekala v Sloveniji, zaenkrat še ni znan, tekmovalci pa bodo pravočasno seznanjeni z vsemi potrebnimi informacijami.

Srednjeevropska matematična olimpijada, ki naj bi potekala avgusta 2020 na Slovaškem, je žal letos odpovedana. Zelo verjetno je, da bo olimpijada podobno kot EGMO (in IMO) potekala na daljavo. Tekmovalci bodo prav tako pravočasno seznanjeni z vsemi potrebnimi informacijami.

Sredozemsko mladinsko matematično tekmovanje, ki naj bi potekalo julija v Rimu, je letos odpovedano.

Izbirni proces za obe preostali tekmovanji se ne bo spreminjal. Tretji izbirni test bo predvidoma potekal v sredo, 24. junija 2020, ob 13. uri, lokacija bo objavljena naknadno. Ker državno tekmovanje v letošnjem letu ni bilo izvedeno, so na test vabljeni vsi tekmovalci, ki jih morajo mentorji pravočasno prijaviti na Infoserverju.

24. 4. 2020

Prestavitev Mednarodne matematične olimpijade 2020

Mednarodna matematična olimpijada 2020, ki bo potekala v St. Petersburgu v Rusiji, je uradno prestavljena na datume od 16. do 26. septembra 2020. Organizatorji sporočajo, da upajo, da jo bo mogoče v največji možni meri izvesti na predvideni način. Nov letni pravilnik s prilagojenimi datumi je trenutno objavljen na uradni strani olimpijade (https://www.imo-official.org/documents.aspx).

Na olimpijado se bodo po novem pravilniku lahko uvrstili enaki tekmovalci, kot bi se nanjo lahko uvrstili, če bi bila olimpijada organizirana v predvidenem terminu julija. V skladu s tem tudi v Sloveniji izbirni postopek predvidoma ne bo prilagojen. Tretji izbirni test je zaenkrat preložen za nedoločen čas, o novem datumu pa bodo tekmovalci obveščeni v najkrajšem možnem času.

Mednarodna matematična olimpijada 2021 ne bo organizirana v Združenih državah Amerike, kot je bilo do sedaj načrtovano. Nadomestni organizator še ni znan, zagotovljeno pa je, da bo olimpijada vseeno potekala, čeprav ne v ZDA.

15. 4. 2020

Virtualna 9. Evropska dekliška matematična olimpijada

Med 15. in 21. aprilom bo potekala 9. Evropska dekliška matematična olimpijada. Letos jo organizira Nizozemska, zaradi razmer pa se bo izvajala virtualno. Slovenijo zastopajo Katarina Grilj (Gimnazija Slovenska Bistrica), Ana Opalič (I. gimnazija v Celju), Lana Prijon (Gimnazija Bežigrad) ter Neža Vipavc (ŠC Velenje, Gimnazija). Spremljevalki ekipe, ki bosta prevedli ter popravljali naloge, sta Ana Meta Dolinar in Tea Jeličić. Tekmovalna dneva bosta 17. in 18. april, tekmovanje pa se bo izvedlo na domu vsake tekmovalke pod nadzorom staršev ter spletnim nadzorom spremljevalk ekipe. Držimo pesti za naše tekmovalke!

20. 3. 2020

Verjetnost prestavitve Mednarodne matematične olimpijade 2020

Organizatorji Mednarodne matematične olimpijade 2020 (IMO 2020), ki je trenutno načrtovana v St. Petersburgu v Rusiji od 8. do 18. julija 2020, vsem potencialnim tekmovalcem sporočajo, da zaradi trenutnega stanja obstaja zelo velika verjetnost, da se bo olimpijada prestavila na datume od 16. do 26. septembra 2020 (natanko 10 tednov kasneje) na isti lokaciji v upanju, da se bo do takrat stanje že umirilo.

Novica še ni uradno potrjena, v primeru potrditve pa bodo za potencialne tekmovalce veljali enaki starostni in izobraževalni pogoji za udeležbo, kot bi veljali, če bi bila olimpijada v načrtovanih datumih julija.