Jakob Jurij Snoj, 28. 10. 2020

Luka Horjak

Luka Horjak se je začel za mednarodna matematična tekmovanja zanimati zelo zgodaj, že kot osmošolec se je pridružil krožku svojega bodočega mentorja Kristijana Kocbeka ter kmalu zatem tudi dijakom na celoletnih pripravah na Mednarodno matematično olimpijado. Danes je študent, kot dijak I. gimnazije v Celju pa ima za seboj kar štiri tekmovalna leta, v katerih je dosegel nekaj najodmevnejših uspehov za Slovenijo doslej. Že v prvem letniku se je postavil na čelo slovenske ekipe z bronasto medaljo na Mednarodni matematični olimpijadi 2017 v Braziliji, naslednje leto v Romuniji pa je le za eno točko zgrešil zlato medaljo, s tem pa Sloveniji priboril prvo srebrno medaljo od leta 2006 na tem tekmovanju ter takratni rekord po številu točk.

Leta 2019 v Veliki Britaniji je Luka lanski uspeh ponovil in se domov vrnil s še eno srebrno medaljo, letos, ko je olimpijada potekala virtualno, pa je Sloveniji priboril najodmevnejši uspeh doslej - s 33 točkami je osvojil 22. mesto med 616 dijaki in s tem prvo zlato medaljo v zgodovini samostojne Slovenije.

Seveda Luka ni tekmoval samo na Mednarodni matematični olimpijadi: tudi na Srednjeevropski matematični olimpijadi 2017 si je priboril kar dve srebrni medalji, eno individualno in eno ekipno, na tekmovanju Romanian Master of Mathematics, ki slovi po izjemno težkih nalogah in hudi konkurenci med tekmovalci, pa je leta 2018 osvojil bronasto medaljo.

Na sliki je Luka s svojo srebrno medaljo iz leta 2019. Na pošiljko z zlato medaljo še čaka, ima pa zanjo na polici že rezervirano posebno mesto. Kljub temu, da bi brez težav lahko šel študirati tudi v tujino, se je raje odločil za študij matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, svoje znanje pa že predaja naprej novim generacijam tekmovalcem.