20. 12. 2021

3 srebrne in 3 bronaste medalje z IJSO 2021

Dan pred zimskim sončnim obratom so v Dubaju na zaključni slovesnosti razglasili rezultate 18. Mednarodne mladinske naravoslovne olimpijade (International Junior Science Olympiad, IJSO), ki je potekala med 12. in 21. decembrom 2021 pol v Dubaju in pol povsod drugje, kjer so doma udeleženci olimpijade.

Na olimpijadi je sodelovala tudi Slovenija z ekipo 5 dijakov 1. letnika srednje šole in 1 devetošolca, ki so vsi osvojili medalje. Martin Alojz Flisar z Osnovne šole narodnega heroja Maksa Pečarja, Tomaž Holc (lani OŠ Breg, Ptuj, letos Gimnazija Ptuj) in Aljaž Erman (lani OŠ Križe, letos Gimnazija Kranj) so osvojili srebrne medalje, Enej Jauk (lani OŠ Miška Kranjca Ljubljana, letos Gimnazija Bežigrad), Aleksander Kosanović (lani OŠ Rodica, letos Gimnazija Bežigrad) in Žan Arsov (lani OŠ Brezovica pri Ljubljani, letos Gimnazija Bežigrad) pa bronaste.

Med olimpijado so naši tekmovalci bivali v Plemljevi vili na Bledu. Na olimpijado smo jih v treh intenzivnih enotedenskih etapah pripravljali naravoslovci Domen Vaupotič, David Titovšek, Margareta Obrovnik Hlačar, Jernej Markelj, Jure Mravlje, Ana Pšeničnik, Iztok Tomažič, Jerneja Avguštin, Rok Venturini, Mimoza Naseska, Jurij Bajc, Michel Adamič in Barbara Rovšek.

 

Slovenija je prvič sodelovala na IJSO leta 2019, ko je olimpijada potekala v Dohi. Od tam smo se vrnili z dvema bronastima medaljama. Lani je olimpijada zaradi pandemije odpadla. Letvico smo z letošnjim dosežkom pomaknili zelo zelo visoko.

Sodelovanje naših mladih na IJSO je skupni projekt ZOTKS in DMFA Slovenije.