5. 5. 2022

Najlepše matematične šolske table natečaja "Matematika združuje"

Letošnji Mednarodni dan matematike 14. marec 2022 je potekal pod skupnim geslom "Matematika združuje". Pri DMFA Slovenije smo se mednarodnemu praznovanju pridružili z izvedbo likovnega natečaja, na katerem smo iskali najlepšo in najbolj domiselno porisano matematično tablo. Prejeli smo 140 izdelkov razredov ali manjših skupin učencev in dijakov iz okoli 70 šol. Njihovi ustvarjalci so pokazali veliko domišljije in likovne spretnosti, pa tudi domiselnih asociacij na matematiko, ki očitno ne združuje le števil, geometrije in logike ampak je tesno povezana tudi z mnogimi drugimi stvarmi. 

MaZdruzuje

V vsaki od štirih kategorij (1.-3. razred OŠ, 4.-6. razred OŠ, 7.-9. razred OŠ, 1.-4. letnik SŠ) smo izbrali nekaj izstopajočih izdelkov, ki po presoji komisije dobro odražajo duh gesla »Matematika združuje« in so tudi likovno, matematično ali kako drugače zanimivi. Njihovi mentorji bodo na svojo šolo za nagrado prejeli komplete za sestavljanje poliedrov. 

table2022

Nagrajene izdelke s kratkim komentarjem komisije si lahko pobliže ogledate v galeriji

Zahvaljujemo se vsem, ki ste se potrudili in poslali svoje izdelke, veliko jih je bilo čudovitih in izbira je bila res težka, dodatno pa tudi mentoricam in mentorjem za spodbujanje svojih učencev in učenk. Veselimo se, da je natečaj navdahnil toliko ustvarjalnosti in idej ter pokazal, kako matematika združuje učence in dijake v praksi. Vsem želimo uspešen zaključek šolskega leta in še veliko prijetnih trenutkov ob druženju z matematiko.

Člani komisije Sandra Cigula, Boštjan Kuzman in Anja Petković Komel.

 

Dodano 16.5.: Na OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč so posneli video, v katerem so moči združili učenci cele šole. Skupaj so našteli prvih 1071 decimalnih mest iracionalnega števila PI. Tako so pokazali, da je prav vsak pomemben in brez njega ne zmoremo.