Komisija za popularizacijo fizike v srednji šoli

Jurij Bajc

Tajnik Komisije:

Jurij Bajc

E-pošta: fiss@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
10. 8. 2020

Tevž Lotrič je 10. avgusta 2020 postal IME TEDNA na Valu 202

Na glasovanju, ki je potekalo preko spleta, poslanih sms in v živo v programu Vala 202, je Tevž Lotrič prejel največ glasov in postal ime tedna. Pogovor z njim lahko poslušate tule.

31. 7. 2020

Tevž Lotrič

Tevž je izjemen fant. Maturant programa mednarodne mature na Gimnaziji Kranj nas je tudi letos, kljub relativnemu pomanjkanju izzivov na živih mednarodnih tekmovanjih razveseljeval z odličnimi rezultati na tekmovanjih, ki so potekala na oddaljen način. V 4 letih svojega srednješolskega izobraževanja je na različnih državnih tekmovanjih dosegal krasne rezultate, od 2. letnika se je poleg tega še vsakič uvrstil na različne mednarodne olimpijade (fizikalno, matematično, naravoslovno). Za njegove uspehe na fizikalnih olimpijadah nam zmanjka superlativov: osvojil je štiri zlate medalje – dve na Evropski (letos in lani), eno na Mednarodni (lani; letošnja, ki bi bila 51., je odpadla) in še na Nordijsko-Baltski fizikalni olimpijadi (letos, prva udeležba Slovenije). V vseh letih, odkar dijaki iz Slovenije  sodelujejo na Mednarodni fizikalni olimpijadi (pred osamosvojitvijo Slovenije še kot člani jugoslovanske ekipe) so na tem tekmovanju osvojili vsega skupaj 3 zlate medalje; Tevž pa je lani dosegel tudi absolutno najboljši slovenski rezultat vseh časov, 17. mesto v hudi konkurenci 360 dijakov s celega sveta.

Letošnja Mednarodna fizikalna olimpijada je sicer odpadla, ni pa odpadla letošnja Mednarodna matematična olimpijada. V septembru bo na njej Tevž še zadnjič tekmoval kot srednješolec. Tudi pri matematiki je bil namreč uspešen; na letošnjem tekmovanju CMC je osvojil srebrno medaljo, prejšnja leta pa na različnih matematičnih olimpijadah še tri pohvale.

Čeprav gre na tekmovanjih zelo zelo zares (kitajska in indijska ekipa se na primer na MFO intenzivno pripravljata 1 leto, dobri dosežki na tem tekmovanju pa posamezniku odprejo vrata na najboljše univerze na svetu) je fizika za Tevža (delno tudi matematika), nekakšen hobi. O veliko naprednejših temah bere in se uči sam. Daleč najbolj je osredotočen na fiziko, kar se odraža tudi na njegovih rezultatih. Ker mu je fizika tako zanimiva, načrtuje, da se bo v življenju poklicno ukvarjal z nečim podobnim. Naslednje leto bo začel študirati fiziko na univerzi v Oxfordu.

Mogoče bo profesor. Že letos je na svoji šoli vodil priprave na tekmovanja iz fizike – mlajšim dijakom je predaval dodatno snov in pripravljal naloge za vajo. Na žalost njegovi učenci zaradi odpovedi državnega tekmovanja niso imeli priložnosti pokazati svojega znanja na tekmovanju, bo pa držal pesti za njih naslednje leto (kar sicer ne pomaga toliko, kot to, da se je trudil z njimi {ker časa ima pa res dovolj}).

Našli smo 5 let staro fotografijo, na kateri je Tevž maja 2015: na prireditvi Bistroumi je prejel nagrado za osvojeno 1. mesto na 35. Državnem tekmovanju osnovnošolcev v znanju fizike v 8. razredu (potem je prvo mesto osvojil še v 9. razredu, naslednje leto). Nagrade je  leta 2015 podeljeval prof. Janez Strnad. (Na fotografiji je poleg Tevža še nekaj članov 'bodočih' olimpijskih ekip.)

     Deli 

1. 7. 2020

Uvrščeni v 2. krog izbirnega tekmovanja za 4. EFO

V drugi krog izbirnega tekmovanja za 4. Evropsko fizikalno olimpijado, ki bo potekala okoliščinam primerno -- oddaljeno --, se je uvrstilo 12 (od 26 udeleženih) dijakov z 10 šol: Tevž Lotrič, Simon Bukovšek in Marcel Malovrh z Gimnazije Kranj, Gregor Gajič z Gimnazije Bežigrad, Lev Podbregar s Šolskega centra Celja, Gimnazije Lava, Lucijan de Reggi z Gimnazije Koper, Juš Kocutar z II. gimnazije Maribor, Boštjan Baras z Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije, Ljubljana, Anže Krejan s Šolskega centra Velenje, Gimnazije, David Ošlaj, s Škofijske klasične gimnazije, Ljubljana, Job Petrovčič z Gimnazije Vič, Ljubljana in Bor Gazvoda z Gimnazije Želimlje. Od 12 dijakov jih je 8 pravkar zaključilo 4. letnik, 3 so zaključili 3. letnik, eden pa je šele na polovici svojega srednješolskega izobraževanja.

Drugi krog izbirnega tekmovanja bo v četrtek, 2. julija 2020, na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani.

     Deli

2. 7. 2020

Slovenska ekipa dijakov na 4. Evropski fizikalni olimpijadi

Je izbrana. Rezultati 2. kroga izbirnega tekmovanja skupaj z rezultati 1. kroga so odločili, da so v ekipi Tevž Lotrič in Simon Bukovšek z Gimnazije Kranj, Gregor Gajič z Gimnazije Bežigrad, Lev Podbregar s Šolskega centra Celja, Gimnazije Lava in Job Petrovčič z Gimnazije Vič, Ljubljana. Tevž, Gregor in Job so z gimnazijo opravili, Simon in Lev pa bosta v prihodnjem šolskem letu dijaka 4. letnika.

     Deli

26. 7. 2020

Tevž Lotrič je osvojil zlato medaljo na 4. EuPhO

Danes je preko kanala na YouTube potekal prenos zaključne prireditve 4. Evropske fizikalne olimpijade, "online edition".

Na olimpijadi je sodelovalo 54 držav in 257 tekmovalcev, med njimi tudi 5 dijakov iz Slovenije. Po pravilih olimpijade je bilo podeljenih 26 zlatih medalj, 50 srebrnih medalj, 60 bronastih medalj in 39 pohval. Tevž Lotrič z Gimnazije Kranj je na tekmovanju osvojil zlato medaljo, absolutno 9. mesto in nagrado za najboljšo rešitev prve teoretične naloge. Job Petrovčič z Gimnazije Vič je osvojil bronasto medaljo, Simon Bukovšek z Gimnazije Kranj, Gregor Gajič z Gimnazije Bežigrad in Lev Podbregar s Šolskega centra Celja, Gimnazije Lava pa so osvojili pohvalo.

Dijakom za uspeh iskreno čestitamo.

Tevž Lotrič na zelenici pred Pedagoško fakulteto UL, kjer sta potekala v živo oba dela tekmovanja za slovenske dijake.  

 

Za Tevža, Joba in Simona tekmovalna sezona še ni končana; so kot Ester Ledecka; uspešno tekmujejo v več disciplinah. Tevž in Job sta se julija že udeležila tekmovanja Cyberspace Mathematical Competition, ki se je godilo 13. in 14. julija 2020, in se še bosta udeležila Mednarodne matematične olimpijade, ki bo med 19. in 28. septembrom 2020. Simon je v ekipi za Srednjeevropsko matematično olimpijado, ki bo predvidoma potekala od 28. avgusta do 4. septembra 2020, ter v ekipi za Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike 2020.

     Deli

26. 7. 2020

Neposredni prenos zaključne slovesnosti 4. EuPhO

Se bo pričel danes, 26. julija 2020 ob 10.15 GTD (12.15 po naše te dni) na You Tube kanalu:

25. 7. 2020

Čakamo na rezultate

Prva online Evropska fizikalna olimpijada (sicer pa 4.) se približuje zaključku. Neuradni rezultati so objavljeni, do polnoči poteka online moderacija (po domače: pogajanja o točkah). Če tekmovalec meni, da so mu ocenjevalci kje dodelili kak delček točke premalo, ima možnost, da svoje mnenje ocenjevalcem v živo utemelji, in če ima dobre argumente, točke izpogaja.

Tole so naši tekmovalci po 2., eksperimentalnem delu tekmovanja, na zelenici pred Pedagoško fakulteto v Ljubljani: Gregor, Job, Lev, Tevž in SImon (z leve proti desni).

Uradne rezultate bodo razglasili za zaključni slovesnosti, ki se bo pričela jutri, 26. julija 2020 ob 10.00 GMT (ob 12.00 po naše), online (kakopak). Povezavo na prenos bodo najbrž objavili tudi na uradni spletni strani tekmovanja.

     Deli

21. 7. 2020

Uradna spletna stran Evropske fizikalne olimpijade

Pred kratkim se je pojavila posodobljena uradna stran Evropske fizikalne olimpijade. Spletna stran je lepa in pregledna; objavljene so novice, hrani pa tudi arhiv nalog s preteklih olimpijad.

     Deli

20. 7. 2020

1. tekmovalni dan na 4. EFO, "online edition"

Danes ob 7:00, 10:00 ali 12:00 GMT (Greenwiški srednji čas) so dijaki v 57 sodelujočih državah pričeli z reševanjem teoretičnih nalog na 4. Evropski fizikalni olimpijadi, ki poteka na oddaljen način. Za prevajanje nalog smo vodje ekip vstali bolj zgodaj; po našem času smo angleška besedila nalog dobili malo po 6. uri zjutraj (tekmovanje pa se je pri nas pričelo ob 9h po našem trenutnem času).

Veliko število sodelujočih držav je izkaz potrebe po takih izzivih, ki so letos v živih izvedbah, glede na svetovne okoliščine, en za drugim odpadali -- tudi Evropska in Mednarodna fizikalna olimpijada. Poleg evropskih držav  zato letos na Evropski fizikalni olimpijadi sodeluje veliko število gostujočih ne-evropskih držav.

V učilnicah, kjer so dijaki reševali naloge, smo postavili kamero, preko katere in nam že dobro znane aplikacije Zoom so organizatorji tekmovanja spremljali dogajanje na različnih koncih sveta: na Japonskem, v Braziliji, Indoneziji in še 54 drugih državah. Jutri bo na isti način potekal tudi eksperimentalni del tekmovanja, ki bo dvojno "online" -- eksperiment bo virtualni (eksperimentalna naloga pa realna).

Idejni vodja in neumorni poganjalec Evropske fizikalne olimpijade je Jaan Kalda, profesor teoretične fizike na Tehnični univerzi v Talinu v Estoniji. Tudi EuPhO 2020 - Online Edition - je v največji meri njegova zasluga (in rezultat truda kroga njegovih podobno entuziastičnih sodelavcev).

     Deli

24. 6. 2020

Informacija o 4. EFO

4. Evropska fizikalna olimpijada bo potekala na daljavo med 20. in 26. julijem 2020.

Prvi tekmovalni dan je 20. julij, drugi 21. julij. Tekmovanje se obakrat prične ob 9.00 GMT, kar pomeni, prevedeno v naš časovni pas, ob 11.00. Neuradni rezultati bodo objavljeni najkasneje 24. julija ob 23.59 GMT (prevod v naš časovni pas si izračunajte sami). Moderacija poteka 25. julija preko aplikacij Skype ali Zoom, zaključna slovesnost pa 26. julija 2020 preko Zoom-a. Medalje in priznanja prejmejo vodje ekip po e pošti v dneh, ki sledijo.

     Deli

18. 6. 2020

Mednarodna tekmovanja v znanju fizike v letu 2020

Pred kratkim smo izvedeli, da se bo 4. Evropska fizikalna olimpijada (EFO) odvila na daljavo.

(Odločitev o izvedbi 4. EFO je bila sprejeta na osnovi dobre izkušnje organizatorjev z 18. NBPhO, ki je že potekala na daljavo pred kratkim. Obstaja možnost, da bo v novembru na podoben način potekalo še eno mednarodno tekmovanje v znanju fizike.)

Komisiji za popularizacijo fizike v srednji šoli se trudimo, da na korekten, pravičen in transparenten način ter v soglasju z mentorji izberemo ekipo srednješolk in srednješolcev za napovedana mednarodna tekmovanja.

Vemo, da se nekateri dijaki več let poglobljeno ukvarjajo s fiziko, se pripravljajo na tekmovanja in upajo na uvrstitev v ekipo za Evropsko ali Mednarodno fizikalno olimpijado. Morda jim doslej uvrstitev v ekipo ni uspela in so zdaj v 4. letniku. Tem dijakom se je z novico, da bodo nekatera tekmovanja na nek oddaljen način tudi letos izpeljana, lahko zbudilo že ugaslo upanje, da v času svojega srednješolskega izobraževanja izkusijo sodelovanje na mednarodnem tekmovanju.

Izbor 5-članske ekipe bo potekal v dveh krogih. V prvi krog, ki bo 29. junija 2020, bomo povabili približno 30 dijakov. Polovico smo jih izbrali na osnovi njihovih rezultatov na lanskem državnem tekmovanju, drugo polovico pa na predlog njihovih mentorjev. Dijake so lahko predlagali mentorji s šol, katerih dijaki so se v zadnjih petih letih na državnem tekmovanju v III. skupini uvrščali med 10 najboljših. 

Čeprav bo prvi krog tekmovanja potekal po pravilih za III. skupino na državnem tekmovanju, dijaki na tekmovanju ne bodo osvajali Stefanovih priznanj. Borili se bodo za uvrstitev med najboljših 10 in v drugi krog izbirnega tekmovanja. Drugi krog bo potekal 2. julija 2020 po ustaljenih pravilih izbirnega tekmovanja.

Kdaj in kako bo na daljavo potekala 4. Evropska fizikalna olimpijada, bomo objavili kmalu.

     Deli

20. 5. 2020

51. in še 8 naslednjih Mednarodnih fizikalnih olimpijad prestavljenih za 1 leto

Predsednik Mednarodne fizikalne olimpijade (MFO, IPhO) Rajdeep Singh Rawat je danes sporočil, da so se organizatorji od 51. do 59. MFO strinjali, da se vse te olimpijade prestavijo za 1 leto. Letošnja, 51. MFO, bi se morala odvijati konec julija 2020 v Litvi; zdaj se bo odvijala v Litvi julija 2021. Če bo šlo vse po sreči. Bo!

     Deli

 

29. 9. 2019

9. Kongres Svetovnega združenja za tekmovanja v znanju fizike (WFPhC)

Združenje WFPhC je bilo ustanovljeno leta 1999, na predlog Waldemarja Gorskowskega, prvega predsednika Mednarodne fizikalne olimpijade. Prvi kongres združenja se je odvijal leta 2002 v Pacungu v Indoneziji. Od takrat potekajo (efektivno 3-dnevni) kongresi WFPhC vsako drugo leto. Leta 2020 bo Društvo fizičara Republike Makedonije (DFRM) na Ohridu v Makedoniji med 20. in 24. septembrom (2020) organiziralo 9. kongres. Na kongres so vabljeni vsi, ki jih zanimajo tekmovanja v znanju fizike, delo z dijaki, ki se pripravljajo na tekmovanja, tekmovanja organizirajo ali raziskujejo vpliv, ki ga imajo tekmovanja na pouk. Udeležite se ga lahko s prispevkom (kratkim predavanjem ali delavnico, oboje zelo zaželjeno) ali brez njega.

Program kongresa bo sestavljen iz kratkih predavanj, delavnic in razprav na temo o (UČENCIH IN) DIJAKIH NA TEKMOVANJIH V ZNANJU FIZIKE - KDO SO, KAJ POTREBUJEJO, KAKO JIH PODPIRAMO?

Če vas zanima udeležba na kogresu: kotizacija za kongres, ki vključuje tudi nastanitev v Kongresnem centru Ohrid z vsemi obroki od popoldneva 20. 9. do jutra 24. 9. in ekskurzijo je 400 evrov za bivanje v 2-posteljni sobi in 500 evrov za bivanje v 1-posteljni sobi. Zadnji rok za registracijo na kongres je 30. junij 2020. Registrirate se tako, da pišete tajniku zveze Stefanu Petersenu na naslov petersen@ipn.uni-kiel.de ali izpolnite obrazec na spletni strani združenja (na voljo bo v začetku leta 2020, kot tudi dodatne informacije v zvezi s kongresom). 

     Deli