Komisija za popularizacijo fizike v srednji šoli

Jurij Bajc

Tajnik Komisije:

Jurij Bajc

E-pošta: fiss@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
2. 7. 2020

Slovenska ekipa dijakov na 4. Evropski fizikalni olimpijadi

Je izbrana. Rezultati 2. kroga izbirnega tekmovanja skupaj z rezultati 1. kroga so odločili, da so v ekipi Tevž Lotrič in Simon Bukovšek z Gimnazije Kranj, Gregor Gajič z Gimnazije Bežigrad, Lev Podbregar s Šolskega centra Celja, Gimnazije Lava in Job Petrovič z Gimnazije Vič, Ljubljana. Tevž, Gregor in Job so z gimnazijo opravili, Simon in Lev pa bosta v prihodnjem šolskem letu dijaka 4. letnika.

     Deli

1. 7. 2020

Uvrščeni v 2. krog izbirnega tekmovanja za 4. EFO

V drugi krog izbirnega tekmovanja za 4. Evropsko fizikalno olimpijado, ki bo potekala okoliščinam primerno -- oddaljeno --, se je uvrstilo 12 (od 26 udeleženih) dijakov z 10 šol: Tevž Lotrič, Simon Bukovšek in Marcel Malovrh z Gimnazije Kranj, Gregor Gajič z Gimnazije Bežigrad, Lev Podbregar s Šolskega centra Celja, Gimnazije Lava, Lucijan de Reggi z Gimnazije Koper, Juš Kocutar z II. gimnazije Maribor, Boštjan Baras z Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije, Ljubljana, Anže Krejan s Šolskega centra Velenje, Gimnazije, David Ošlaj, s Škofijske klasične gimnazije, Ljubljana, Job Petrovič z Gimnazije Vič, Ljubljana in Bor Gazvoda z Gimnazije Želimlje. Od 12 dijakov jih je 8 pravkar zaključilo 4. letnik, 3 so zaključili 3. letnik, eden pa je šele na polovici svojega srednješolskega izobraževanja.

Drugi krog izbirnega tekmovanja bo v četrtek, 2. julija 2020, na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani.

     Deli

24. 6. 2020

Izbirno tekmovanje za ekipo na 4. EFO

Zbor za tekmovalce, ki se bodo udeležili izbirnega tekmovanja za ekipo, ki bo Slovenijo zastopala na 4. Evropski fizikalni olimpijadi, je 29. junija 2020 ob 9.30 v velikem šotoru na parkirišču med zgradbama matematike in fizike na FMF, Jadranska 19/21, Ljubljana. Tekmovanje bo trajalo 150 minut (od 10. ure naprej, ko bodo tekmovalci pričeli z reševanjem nalog). Neuradne rezultate bomo objavili 29. junija, predvidoma do 17. ure. Čas za ugovore bo kratek – po elektronski pošti bodo tekmovalci na naslov jurij.bajc@pef.uni-lj.si lahko poslali morebitni ugovor najkasneje do 13.00 naslednjega dne, 30. junija. Ugovore bomo razreševali 30. junija popoldne, zvečer pa bomo objavili tudi seznam povabljenih na drugi krog izbirnega tekmovanja. Drugi krog bo potekal v četrtek, 2. julija na FMF. Zbor uvrščenih v drugi krog bo ob 9.30 na istem mestu.

     Deli

24. 6. 2020

Informacija o 4. EFO

4. Evropska fizikalna olimpijada bo potekala na daljavo med 20. in 26. julijem 2020.

Prvi tekmovalni dan je 20. julij, drugi 21. julij. Tekmovanje se obakrat prične ob 9.00 GMT, kar pomeni, prevedeno v naš časovni pas, ob 11.00. Neuradni rezultati bodo objavljeni najkasneje 24. julija ob 23.59 GMT (prevod v naš časovni pas si izračunajte sami). Moderacija poteka 25. julija preko aplikacij Skype ali Zoom, zaključna slovesnost pa 26. julija 2020 preko Zoom-a. Medalje in priznanja prejmejo vodje ekip po e pošti v dneh, ki sledijo.

     Deli

18. 6. 2020

Mednarodna tekmovanja v znanju fizike v letu 2020

Pred kratkim smo izvedeli, da se bo 4. Evropska fizikalna olimpijada (EFO) odvila na daljavo.

(Odločitev o izvedbi 4. EFO je bila sprejeta na osnovi dobre izkušnje organizatorjev z 18. NBPhO, ki je že potekala na daljavo pred kratkim. Obstaja možnost, da bo v novembru na podoben način potekalo še eno mednarodno tekmovanje v znanju fizike.)

Komisiji za popularizacijo fizike v srednji šoli se trudimo, da na korekten, pravičen in transparenten način ter v soglasju z mentorji izberemo ekipo srednješolk in srednješolcev za napovedana mednarodna tekmovanja.

Vemo, da se nekateri dijaki več let poglobljeno ukvarjajo s fiziko, se pripravljajo na tekmovanja in upajo na uvrstitev v ekipo za Evropsko ali Mednarodno fizikalno olimpijado. Morda jim doslej uvrstitev v ekipo ni uspela in so zdaj v 4. letniku. Tem dijakom se je z novico, da bodo nekatera tekmovanja na nek oddaljen način tudi letos izpeljana, lahko zbudilo že ugaslo upanje, da v času svojega srednješolskega izobraževanja izkusijo sodelovanje na mednarodnem tekmovanju.

Izbor 5-članske ekipe bo potekal v dveh krogih. V prvi krog, ki bo 29. junija 2020, bomo povabili približno 30 dijakov. Polovico smo jih izbrali na osnovi njihovih rezultatov na lanskem državnem tekmovanju, drugo polovico pa na predlog njihovih mentorjev. Dijake so lahko predlagali mentorji s šol, katerih dijaki so se v zadnjih petih letih na državnem tekmovanju v III. skupini uvrščali med 10 najboljših. 

Čeprav bo prvi krog tekmovanja potekal po pravilih za III. skupino na državnem tekmovanju, dijaki na tekmovanju ne bodo osvajali Stefanovih priznanj. Borili se bodo za uvrstitev med najboljših 10 in v drugi krog izbirnega tekmovanja. Drugi krog bo potekal 2. julija 2020 po ustaljenih pravilih izbirnega tekmovanja.

Kdaj in kako bo na daljavo potekala 4. Evropska fizikalna olimpijada, bomo objavili kmalu.

     Deli

5. 6. 2020

Priznanja in medalje z 18. Nordijsko-baltske fizikalne olimpijade

Takole so videti prav nič virtualne medalje (čeprav samo v pdf obliki) slovenskih udeležencev 18. NBPhO, ki je potekala preko spleta.

 

     Deli

19. 5. 2020

Tevž Lotrič zmagal na Nordijsko-baltski fizikalni olimpijadi

V množici 110 udeležencev letošnje Nordijsko - baltske fizikalne olimpijade so kot gostje sodelovali tudi trije slovenski dijaki. Tevž Lotrič, dijak 4. letnika Gimnazije Kranj, je med vsemi udeleženci dosegel najboljši rezultat in na olimpijadi zmagal. Simon Bukovšek, dijak 3. letnika Gimnazije Kranj, je dosegel absolutno 22. mesto, kar ga umesti v petino dijakov, ki so naloge reševali najuspešneje. Simon je osvojil srebrno medaljo. Vladimir Smrkolj, dijak 4. letnika Gimnazije Bežigrad, je dosegel 31. mesto, kar je odličen rezultat glede na to, da nima fizike na maturi. Vladimir bo po pošti prejel bronasto medaljo.

Vsem trem dijakom iskreno čestitamo!

     Deli

 

Vladimir med eksperimentiranjem Simon nad izpeljavami

 

 Tevž med predavanjem na TEDx-youth

 

20. 5. 2020

51. in še 8 naslednjih Mednarodnih fizikalnih olimpijad prestavljenih za 1 leto

Predsednik Mednarodne fizikalne olimpijade (MFO, IPhO) Rajdeep Singh Rawat je danes sporočil, da so se organizatorji od 51. do 59. MFO strinjali, da se vse te olimpijade prestavijo za 1 leto. Letošnja, 51. MFO, bi se morala odvijati konec julija 2020 v Litvi; zdaj se bo odvijala v Litvi julija 2021. Če bo šlo vse po sreči. Bo!

     Deli

 

18. 5. 2020

3 slovenski dijaki gostje na Nordijsko - baltski fizikalni olimpijadi

V soboto, 16. maja 2020, je po spletu potekala teoretično-eksperimentalna (!!) Nordijsko-baltska fizikalna olimpijada, ki so se jo udeležili tudi trije slovenski dijaki: Tevž Lotrič iz 4. letnika in Simon Bukovšek iz 3. letnika Gimnazije Kranj ter Vladimir Smrkolj iz Gimnazije Bežigrad

Tevž Simon Vladimir

 

Na olimpijado so bili povabljeni na osnovi svojih lanskih rezultatov z Evropske in Mednarodne fizikalne olimpijade.

Reševali so 5 nalog; 4 teoretične in 1 eksperimentalno. Naloge, prevedene v slovenščino, so objavljene tu. Rezultate dijakov bomo objavili, ko bodo. Na spletni strani tekmovanja so objavljene tudi naloge v angleščini, estonščini, ruščini .... 

     Deli

 

1. 5. 2020

Odpovedana je tudi 51. MFO v Litvi

Mednarodne fizikalne olimpijade letos ne bo; vsaj ne v običajni obliki in v napovedanem terminu. Najverjetneje bo prestavljena in se bo odvijala v Vilni prihodnje leto (in ne v Belorusiji, kot je bilo pred izbruhom covid-19 načrtovano za 2021). Morda bo letos potekala alternativna spletna fizikalna olimpijada, a tudi to še ni zanesljivo. Ko bodo odločitve sprejete in dokončne (če ne bo covid-20 ali nekajdrugega-20 ali -21), jih sporočimo.

     Deli

24. 4. 2020

Evropske fizikalne olimpijade 2020 ne bo

4. EuPhO (European Physics Olympiad), ki bi se morala odvijati med 2. in 6. junijem 2020 v Romuniji, je odpovedana. Nadomestnega termina ni. Četrta evropska fizikalna olimpijada se bo torej, upamo, odvijala prihodnje leto, upamo, v Ljubljani.

     Deli

29. 9. 2019

9. Kongres Svetovnega združenja za tekmovanja v znanju fizike (WFPhC)

Združenje WFPhC je bilo ustanovljeno leta 1999, na predlog Waldemarja Gorskowskega, prvega predsednika Mednarodne fizikalne olimpijade. Prvi kongres združenja se je odvijal leta 2002 v Pacungu v Indoneziji. Od takrat potekajo (efektivno 3-dnevni) kongresi WFPhC vsako drugo leto. Leta 2020 bo Društvo fizičara Republike Makedonije (DFRM) na Ohridu v Makedoniji med 20. in 24. septembrom (2020) organiziralo 9. kongres. Na kongres so vabljeni vsi, ki jih zanimajo tekmovanja v znanju fizike, delo z dijaki, ki se pripravljajo na tekmovanja, tekmovanja organizirajo ali raziskujejo vpliv, ki ga imajo tekmovanja na pouk. Udeležite se ga lahko s prispevkom (kratkim predavanjem ali delavnico, oboje zelo zaželjeno) ali brez njega.

Program kongresa bo sestavljen iz kratkih predavanj, delavnic in razprav na temo o (UČENCIH IN) DIJAKIH NA TEKMOVANJIH V ZNANJU FIZIKE - KDO SO, KAJ POTREBUJEJO, KAKO JIH PODPIRAMO?

Če vas zanima udeležba na kogresu: kotizacija za kongres, ki vključuje tudi nastanitev v Kongresnem centru Ohrid z vsemi obroki od popoldneva 20. 9. do jutra 24. 9. in ekskurzijo je 400 evrov za bivanje v 2-posteljni sobi in 500 evrov za bivanje v 1-posteljni sobi. Zadnji rok za registracijo na kongres je 30. junij 2020. Registrirate se tako, da pišete tajniku zveze Stefanu Petersenu na naslov petersen@ipn.uni-kiel.de ali izpolnite obrazec na spletni strani združenja (na voljo bo v začetku leta 2020, kot tudi dodatne informacije v zvezi s kongresom). 

     Deli