Komisija za tekmovanje v znanju naravoslovja Kresnička

Barbara Rovšek

Tajnik Komisije:

Barbara Rovšek

E-pošta: kresnicka@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
26. 5. 2021

IJSO 2021

Pred dvema letoma smo prvič sodelovali na Mednarodni juniorski naravoslovni olimpijadi (International Junior Science Olympiad, IJSO), ki je potekala decembra leta 2019 v glavnem mestu Katarja, Dohi. Lansko leto je olimpijada, ki bi jo morala gostiti Nemčija, zaradi pandemije odpadla. Letos olimpijada, ki jo organizirajo Združeni arabski emirati (ZAE), bo. Godila se bo decembra 2021. Potekala bo v hibridni obliki: tekmovalci ne bodo potovali v ZAE, ampak bodo tekmovali kar v svoji državi.

 

Sodelovanje Slovenije na IJSO je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS. Načrtujemo sodelovanje na letošnji IJSO z ekipo letošnjih osnovnošolcev. 

Izbor ekipe bo večstopenjski. Prvi izbor bomo opravili na osnovi rezultatov, ki so jih osmo- in devetošolci dosegli na državnih tekmovanjih v znanju fizike (DMFA) in kemije (ZOTKS) v letošnjem šolskem letu (2020/2021). Na enotedenske teoretične priprave bomo povabili najuspešnejše tekmovalce, ki se bodo teh priprav udeležili bodisi v živo na eni od ljubljanskih fakultet bodisi odaljeno (če niso doma blizu Ljubljane, bodo lahko predavanja spremljali v živo preko interneta). Po pripravah bomo v Ljubljani izpeljali prvi izbirni test, s katerim bomo izmed vseh sodelujočih izbrali 12 učencev, ki se bodo uvrstili v ožji izbor. Kriterij ožjega izbora bo izključno uspeh pri izbirnem testu; rezultat, ki so ga dosegli na državnem tekmovanju, na izbor ne bo vplival. Prisotnost na pripravah bo obvezna.

Enotedenske teoretične priprave iz biologije, kemije in fizike bodo potekale ob zaključku šolskega leta, predvidoma od 17. do 23. junija 2021. Vsaki od ved bomo namenili 10 šolskih ur; skupaj jih bo 30, kar pomeni 6 ur vsak dan. Prvi izbirni test bo predvidoma v ponedeljek, 28. junija.

Ducat učencev, ki se bodo uvrstili v drugi krog, bomo v drugi polovici avgusta za en teden povabili na Bled v Plemljevo vilo, kjer bo potekal drugi del priprav. Po drugem delu priprav bomo izvedli 2. izbirni test, s katerim bomo izbrali ekipo 6-ih učencev, ki bo Slovenijo zastopala na IJSO 2021. Natančnejši opisi sledijo, ko bo čas.

Opomba 1:

Glede na to, da bila je lani IJSO odpovedana, smo letos nekoliko priredili pravila izbora. Kot si lahko pozorna bralka opazila ali bralec opazil, se v širši izbor kvalificirajo tako učenci 8., kot tudi učenci 9. razreda. Na ta način se lahko v olimpijsko ekipo uvrstijo tudi učenci iz generacije letošnjih devetošolcev, ki lani možnosti za sodelovanje na IJSO niso imeli.

Opomba 2:

Učni načrt olimpijade v slovenščini je tu, če pa te zanima originalno besedilo, da najdeš v angleščini tu.

29. 4. 2021

7. Kresnička je pod streho

Uspešno smo izpeljali 7. tekmovanje v znanju naravoslovja Kresnička. Čestitamo vsem sodelujočim, učencem in učiteljem, ki ste kljub nenaklonjenim (če se milo izrazimo) okoliščinam našli čas za eksperimentiranje in spopadanje z nalogami na tekmovanju.

Udeležencev tekmovanja je bilo letos približno pol toliko kot v zadnjih nekaj letih in skoraj toliko, kot pri 1. Kresnički davnega leta 2015, ko smo v šolskem letu 2014/15 prvič eksperimentirali in tekmovali. Natančnejše podatke o udeležbi in rezultatih bomo objavili kmalu, tudi na spletnih straneh Kresničke. Če vas zanima, kako uspešno so se učenci spopadali s posameznimi nalogami, bodo osnovni statistični podatki o izbranih odgovorih izmed ponujenih pri vsaki od nalog tudi kmalu na voljo, prav tam.

Letos smo datum tekmovanja prestavili na pomlad (april). Razmislili bomo, ali bi pomladni termin za tekmovanje obdržali tudi v prihodnjem letu.